Categories: Katana

Japon Katanasının (Nihonto) Bölgeleri

Kılıcı başlıca 3 bölgeye ayırabiliriz.

  1. Kılıcın sapı (NAKAGO) : Kılıcın bu bölgesi TSUKA ile kaplanmıştır ve kılıcın elde tutulduğu bölgedir. Üzerindeki deliklere MEKUGİ-ANA denir ve kılıcı TSUKA içinde tutan bambudan pimler (MEKUGİ) girer.
  2. Kılıcın Gövdesi : Keskin tarafı HA ve sırtı MUNE ‘den oluşur. Japon kılıcında çeşitli eğrilik dereceleri (SORİ) bulunur.
  3. Kılıcın Ucu (KİSSAKİ) : Kılıcın en keskin bölgesidir.


HAMON kılıcın keskin tarafının  kil ile kaplanıp fırınlanma sonucu sertleşmiş bölümdür. SHİNOGİ kılıcın yanlarındaki yüksek çizgiye verilen isimdir.
HAMACHİ ve MUNEMACHİ  kılıcın HABAKIsinin oturduğu çentiktir. HABAKI kılıcı SAYA (kılıcın kını) içinde tutmaya yarar. KİSSAKİ’nin üzerindeki HAMON’a  BOSHI denir. KİSSAKİ’NİN keskin kısmına FUKURA denir. KİSSAKİ’yi kılıcın gövdesinden ayıran çizgiye YOKOTE çizgisi denir. YOKOTE çizgisi ile SHİNOGİ çizgisinini birleştiği noktaya MITSUKADO denir.

Kaynak : Facts and Fundamentals of Japanese Swords: A Collector’s Guide (Nobuo Nakahara) Amazon.com Linki

Kenjutsu Türkiye

Gökhan Seçkin, Otake Risuke Shihan'a bağlı olarak Katori Shinto Ryu çalışmakta olup bu okulun Türkiye'deki tek temsilcisidir (Shidousha). 2012 Nisan'dan beri İstanbul'da Kenjutsu, iaijutsu, naginatajutsu ve bojutsu dersi vermektedir.

Share
Published by
Kenjutsu Türkiye